Ko gre za finance, obstaja veliko različnih številk, zaradi katerih smo zaskrbljeni. Največkrat gledamo samo stanje na našem bančnem in varčevalnem računu. Vse te številke so ključnega pomena, vendar je najpomembnejša številka naša neto vrednost finančnega stanja.

Kaj je neto vrednost?

Neto vrednost je razlika med vrednostjo premoženja in vrednostjo obveznosti.

Kaj vse je potrebno upoštevati pod premoženje (hiša, avto, stanje na bančnem in varčevalnem računu, sredstva v različnih naložbenih in pokojninskih skladih itd…). Med obveznosti se štejejo vsi naši dolgovi in sicer (hipotekarni kredit, dolg na kreditnih karticah, neplačane položnice, izd…).

Neto vrednost je pomembna številka, saj nam pove, koliko lahko naš dolg vpliva na naše premoženje. Neto vrednost nam torej pove, ali je naša premoženjska bilanca pozitivna ali negativna. Čeprav imamo veliko hišo, lep in drag avto, če so naši dolgovi višji od našega premoženja, lahko na koncu ostanemo brez vsega.

Izračun neto vrednosti je preprost. Naredite ločen seznam vsega vašega premoženja in seznam vaših neporavnanih obveznosti. Razlika med premoženjem in obveznostim je vaša neto vrednost.

Vzemite si nekaj minut in izračunajte vašo neto vrednost. Presenečeni boste, ko boste ugotovili, kakšna je vaša neto vrednost. Za izboljšanje vaše neto vrednosti lahko veliko naredite sami.

1. Preglejte svoje obveznosti

Napravite temeljit pregled nad vašimi obveznostmi. To bi moralo biti dokaj enostavno, seštejte vse tekoče mesečne obveznosti, hipoteke, dolg na kreditnih karticah in druga posojila ter leasinge. Dobro poglejte, kje se lahko obveznosti zmanjšajo ali odpravijo. Z zmanjšanjem dolga, smo naredili prvi korak pri povečanju naše neto vrednosti premoženja.

2. Preglejte svoje premoženje

Mogoče ne bomo na natančno vedeli, koliko je vredno naše premoženje, saj se le to ves čas spreminja, realno ocenite, po kakšni ceni bi lahko prodali avto, hiši itd.., prav tako preverite stanje na vaših varčevalnih računih in skladih. Bodite natančni, ničesar ne izpustite.

3. Sprotni odhodki

Manj denarja, ko boste porabili za sprotne potrebe, večja bo neto vrednost. Preverite svoje tekoče stroške in preverite, kje bi jih lahko zmanjšali. Kakšen euro tu in kakšen euro tam, nas lahko pripelje do lepega rezultata.

4. Zmanjšanje dolgov

Zmanjšanje dolgov je najboljši način za povečanje našega premoženja. Kot prvo, boste želeli zmanjšati stroške visokih obresti za kredite. Preveriti, kje bi še lahko zmanjšali stroške (npr.: telekomunikacijske storitve, hrana, oblačila,….)

5. Poplačilo hipoteke

Prej ko boste poplačali hipoteke, prej boste lastnik vaše nepremičnine, ki jo boste lahko upoštevali v vašem premoženju. S tem boste zelo izboljšali vašo neto vrednost premoženja.

6. Pregled letnih stroškov

Kakšni so vaši letni stroški? Preglejte vse premije, ki jih plačujete za zavarovanja (zdravstveno, premoženjsko, avtomobilsko, življenjsko,…). Preverite, katere od teh stroškov lahko zmanjšate.

7. Prihodki iz varčevanj in investicij

Prihodki, ki jih prinašajo vaše naložbe na varčevalnem računu, v vrednostne papirje, sklade itd.. so odločen način za povečanje vaše neto vrednosti premoženja. Pomembno je, da svoje naložbe ustrezno in varno razpršite.

Pripravil:
Uroš Ledinek, mag.