8.avgusta 2015 je v veljavo stopil spremenjen Zakon o gospodarskih družbah, ki prinaša spremembe tudi na področju dejavnosti samostojnih podjetnikov.

Pomembna novost je ta, da  lahko podjetnik za čas svojega življenja prenese svoj s.p. na katerokoli drugo fizično osebo. Pred spremembami je lahko samostojni podjetnik prenesel svojo dejavnost samo na osebe, ki so bile z zakonom določene – prvi odstavek 72.a člena (ožji družinski člani).

Če želi podjetnik v Poslovni register Slovenije vpisati  prokurista ali zastopnika za primer smrti, mora prijavi za vpis priložiti njegovo soglasje (drugi odstavek 74.člena).

Izjave lastnika objekta, da podjetniku dovoljuje poslovanje na svojem naslovu, ni potrebno več overjati pri notarju ali upravni enoti, saj lahko izjavo overi tudi VEM točka. Izjave ni potrebno overiti, če podjetnik pridobi dovoljenje za opravljanje dejavnosti od pristojnega državnega ali občinskega sklada, pristojnega za stanovanjske zadeve (tretji odstavek 74.člena).

Samostojni podjetnik mora svojo namero o zapiranju dejavnosti po novem objaviti na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Pred sprejetjem sprememb ZGD-1 je moral samostojni podjetnik tri mesece prej objaviti svojo namero o zapiranju dejavnosti. Sedaj se je ta rok skrajšal na 15 dni. Obvestilo Ajpesu se lahko pošlje preko njihove aplikacije OOPS, skenirano po elektronski pošti na naslov objava.prenehanje@ajpes.si, z navadno pošto ali ga dostaviti osebno na izpostavo Ajpes.

Obvestilo o zapiranju skupaj s prijavo za izbris lahko samostojni podjetnik odda tudi na VEM točki, vendar pa mora biti ta oddana vsaj 15 dni pred datumom zapiranja.

Viri:
Zakon o spremembah ZGD-1
Ajpes

Povzela: Mraz Marina