Pri prodaji blaga in/ali storitev se lahko tako prodajalec, kot kupec zavarujeta pred neizpolnitvijo obveznosti nasprotne stranke z uporabo dokumentarnega inkasa. To je finančni instrument, ki je namenjen zavarovanju plačila in je ob enem plačilni instrument.

Kaj je dokumentarni inkaso?

Dokumentarni inkaso je finančni instrument (dokument), s katerim daje prodajalec navodilo banki, da kupcu izroči predložene dokumente, pod pogojem, da je plačal ali akceptiral menico, ter izpolnil druge dogovorjene pogoje, ki so navedeni v inkasu.

Dokumentarni inkasu je namenjen omejevanju tveganj v kupoprodajnih poslih. Poslovanje z dokumentarnim inkasom je urejeno z mednarodnimi pravili za inkase (EPI522, ang. URC522).

Kakšno vlogo ima banka pri dokumentarnem inkasu?

Naloga banke pri dokumentarnem inkasu je, da v imenu svojega naročnika hrani dokumente, dokler niso izpolnjeni pogoji, ki so navedeni v inkasu. Potrebno je opozoriti, da banke ne prevzemajo obveznosti za plačilo.

Inkasno navodilo določa, pod kakšnimi pogoji lahko banka izroči listine kupcu, pravila predvidevajo naslednje pogoje:

  • izročitev dokumentov proti plačilu (D/P ali CAD – Cash Against Documents)
  • izročitev dokumentov proti izdaji akceptnega naloga (D/A)
  • izročitev dokumentov proti akceptu in avalu (to se v praksi uporablja rdkeje)

Kdaj naj se podjetje odločiti za inkaso?

Za omejevanje tveganja z dokumentarnim inkasom se naj podjetje odloča takrat, ko:

  • partnerja nista pripravljena nositi višjih stroškov zavarovanja plačila. Uporaba inkasa je precej cenejša od druguih oblik zavarovanja (zavarovalna polica, dokumentarni akreditiv,..);
  • prodajalec v inkaso pošlje dokumente, ki imajo za kupca dejansko vrednost (na primer ladijski tovorni list, saj kupec brez dokumentov ne more prevzeti blaga);
  • če je kupčevo glavno tveganje odprema blaga in ne kakovost blaga (takrat ko kupujemo blago znanega porekla, dobre reference, priznane blagovne znamke, od preverjenega prodajalce,…)

Kako poteka plačilo z uporabo inkasa?

Za sklenitev inkasa morata biti podano soglasje med kupcem in prodajalcem za plačilo z dokumentarnim inkasom. Prodajalec, kot pobudnik za sklenitev inkasa, po opravljeni odpremi blaga posreduje dokumente svoji banki z navodilom, naj jih izroči kupcu po izpolnitvi dogovorjenih pogojev (plačilo ali akcept menice). Prodajalčeva banka dokumentom predloži svoja navodila in vse skupaj pošlje kupčevi banki (inkasna banka). Kupčeva banka obvesti našega kupca, o prejetih dokumentih in o pogojih, ki jih mora izpolniti, da jih bo lahko prevzel. Ko kupec izpolni pogoje, mu banka izroči dokumente. Prodajalec za prodano blago prejme plačilo (v primeru D/P takoj, v primeru D/A ob zapadlosti akceptirane menice).

Plačilo z dokumentarnim inkasom zmanjša plačilno tveganje, še posebej v primeru, ko so dokumenti, ki so poslani v inkaso, pomembni za kupca. Postopek je zelo enostaven in ne predstavlja velikega stroška. Je primeren instrument tako za velika in mala podjetja, kot za »start up« podjetja.

Pripravil:
Uroš Ledinek, mag.