Od 03.08.2015 je začel veljati enkratni odpis dolgov, ki bo trajal do 31.10.2015.

Odpis dolgov fizičnim osebam, ki do lanskega decembra niso zmogle poravnati svojih obveznosti, je uveljavljen z nedavno sprejeto zakonodajo, katera predvideva odpise dolgov za socialno najšibkejše, ki izvirajo iz stroškov gospodinjstva oziroma rednih življenjskih stroškov, pri tem pa želi vlada zagotoviti, da pri tem ne bodo še dodatno obremenjeni tako upniki, ki bodo dolgove odpisali, kot tudi dolžniki. Zakon omogoča upnikom in dolžnikom, da bodo sporazumno odpisali dolg brez davčnih posledic. Podjetja torej ne bodo plačevala DDV-ja, posamezniki pa ne akontacije dohodnine. Odpisovali bodo eno leto stare dolgove oziroma dolgove, ki so nastali pred letom 2014.

Do odpisa dolga so upravičeni dolžniki, ki so bili kadarkoli v obdobju med 01.01.2015 in 30.06.2015:

  • prejemniki denarne socialne pomoči;
  • prejemniki varstvenega dodatka;
  • prejemniki veteranskega dodatka;
  • prejemniki otroškega dodatka iz prvih dveh dohodninskih razredov;
  • prejemniki otroškega dodatka iz tretjega dohodninskega razreda, če gre za veliko družino ali otroke s posebnimi potrebami.

Do odpisa dolga so upravičene tudi osebe, ki so navedene v odločbah o pravici do denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka oziroma otroškega dodatka.

Dolgovi, ki so lahko odpisani, zajemajo glavnico, obresti in stroške. Podjetja, ki so podporniki projekta, bodo dolgove odpisovala pod naslednjimi pogoji:

  • dolg izvira iz rednih gospodinjskih stroškov (kot so obratovalni stroški, stroški ogrevanja, komunalnih storitev in vodovoda, stroškov dobave električne energije), dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, stroškov bančnih storitev, neplačanih davčnih obveznosti ali neplačila vrtca in šolske prehrane;
  • dolg je veljavna in izvršljiva denarna obveznost dolžnika do upnika in je nastal do 30. 12. 2013;
  • obstaja izvršilni naslov ali verodostojna listina.

V projektu sodelujejo podjetja energetike, elektro podjetja, upravniki, zavarovalnice, banke ter slovenske občine, ki bodo sodelovale le kot ustanoviteljice vrtcev in osnovnih šol, same pa ne odpisujejo ničesar:

  • Finančna uprava RS bo dolžnikom odpisovala neplačane davčne obveznosti: dohodnino, davek od prometa motornih vozil (novih in rabljenih), davek od oddaje premoženja v najem, trošarine in okoljske dajatve, DDV (če ne izhaja iz dejavnosti) do zneska 50,00 €.
  • Občine sodelujejo v projektu kot ustanoviteljice vrtcev in osnovnih šol. Predloge za odpis dolga iz naslova neplačila vrtca in predloge za odpis dolga zaradi neplačane prehrane v osnovnih šolah sprejemajo vrtci oziroma osnovne šole.
  • Podjetja bodo odpisovala dolgove za svoje storitve.
  • Bankebodo odpisovale dolgove z naslova stroškov transakcijskih računov in kartičnega poslovanja. Natančno bodo banke opredelile odpis v internih pravilnikih.

Vsako podjetje, ki je podpisalo sporazum, dolg odpisuje ločeno in ima pravico samo določiti višino odpisa dolga. Najvišji znesek, ki ga za odpis nedavčnih dolgov lahko porabi država, je milijon evrov. Zaradi te omejitve bo eden od kriterijev za odpis dolga tudi vrstni red vloženih prošenj.

Odpisovali se bodo le dolgovi pri upnikih, ki so podpisniki sporazuma in to pod pogoji in pravili, ki jih bo določil vsak upnik sam. Odpis ne velja za obvezne prispevke za socialno varnost, akontacije davka, davčne odtegljaje in uvozne dajatve. Prav tako odpisa ne morejo uveljavljati dolžniki, ki so v postopku osebnega stečaja.

Preverite, če so podjetja, pri katerih imate dolg, med podpisniki sporazuma.

Obrazce za odpis dolgov lahko oddate od 3. avgusta do 31. oktobra, na voljo pa so tri vrste obrazcev:

  • obrazec za Furs;
  • obrazec za odpis za podjetja, vrtce in osnovne šole (najbolj enostaven, en A4-list);
  • obrazec za odpis na Ministrstvu za delo.

Za eno vrsto dolga boste potrebovali en obrazec. Torej, če bi želeli odpis dolga zaradi neplačane elektrike in snage, potrebujete dva obrazca, enega za snago, enega za elektriko. Odločbo o odpisu dolga pa boste dobili najpozneje do 31. januarja prihodnje leto. Obrazce lahko najdete na spletni strani www.paketpomoci.si ali pa na spletni strani ministrstva za delo. Informacije so na voljo tudi na centrih za socialno delo, Karitasu, Zvezi prijateljev mladine in na Rdečem križu.

 

Vir:     –      Zakon o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov (ZPIUOD)

  • paketpomoci.si

Povzela: Karmen Žagar